In of uit de grot?

Blog pasen 2018 Tina Geels

In de grot of uit de grot?

Het zou de ondertitel kunnen zijn van het boekje: Het volk in de grot, van René Ten Bos. Verscheen begin april, de maand van de filosofie. Als hij de parabel van de grot van Plato nog eens kritisch doorleest, ontdekt hij dat het altijd een eenling is die uit de grot op zoek gaat naar het licht. De meeste mensen willen liever in de grot blijven
en rustig kijken naar de film op de muur van het leven zoals die voor hen aangenaam is, zo stelt René. We hoeven niet te weten hoe het echt zit. De leiders van de wereld met hun babbels? Vooruit, als het maar leuk is. Zijn ze recht door zee dan is dat saai. Hebben ze leugen en bedrog aan hun broek hangen dan is dat spannend. Laten we maar gezellig doen daar in die grot, het leven is al ingewikkeld genoeg. Ik wil het ook allemaal niet weten hoe het verder moet of hoe het anders zou kunnen met mijn eigen leven bijvoorbeeld.

Uit mijn grot komen hoezo, zit ik daar dan in? Is het daarbuiten licht, nou en?
Laat mij maar lekker in mijn eigen bubbel zitten.
Liever bij de vleespotten van Egypte blijven dan op weg gaan, misschien een grote stap maar toch. De grot van René doet mij trouwens ook denken aan de grot van Pasen. Hij is hier niet- horen de drie vrouwen in de vroege morgen. De grot is leeg.
Hoe ziet jouw grot eruit, jouw bubbel? Zit je lekker of sta je op de wind net buiten de ingang, wil je jouw leven anders en hoe dan?
Toch goed die maand van de filosofie.
Tina Geels