Blog – Nynke

Nynke

Zomers zijn de dagen.  De zon komt op en de zon gaat onder…

Deuren en ramen staan open. Op het  schoolplein klinkt joelend, ijl geschreeuw.  Alles daar is in beweging, een groep meisjes rent het plein over.

Hoe absurd, bedenk ik, dat boven dit spel, weliswaar verholen , de tot vervelens toe herhaalde boodschap van ‘het beste uit je zelf  halen’ maar blijft hangen en dat alles dan wel goed komt. Wat zou dat beste dan wel zijn? Is dit voorspellende wijsheid?  Ik kijk naar de spelende kinderen en geniet.

En nu bijna als vanzelf komt Nynke in beeld. Destijds moet zij ook een van de rennende meisjes op háár plein geweest zijn, leuk figuurtje met een pittig ogend gezichtje. Al jong voelde ze een drang om uit te vliegen, het liefst de wijde wereld in. Maar eerst zocht ze ons op in Malawi.

Ze trok het land door wekenlang, bijna te veel om te verwerken.  Herkenning was er ook. Het belang van het leven in gemeenschap. Het was haar van huis uit vertrouwd. Voor de vrouwen daar was elkaar helpen een absolute noodzaak om te overleven. Dat was schokkend. Ik denk dat haar handen jeukten om aan de slag te gaan. Wellicht voor later….

Maar het zou anders gaan dan gedacht.

Weer terug in Nederland leerde ze een sympathieke Fries kennen. Het werd liefde. Hij had een voltijds baan en runde zijn boerderij er bij, al generatieslang in bezit van de familie. Het werd keihard werken voor hem én voor haar. Dat heeft haar leven diep getekend, maar haar  gezicht toont  ook nu nog  dezelfde sprankelende geestkracht als voorheen.

Als jonge vrouw moet zij wel zeker een andere bestemming in gedachten hebben gehad, maar soms neemt het leven zelf je bij de hand en ook dan kan alles goed komen. Daar heeft het beste in haarzelf wel voor gezorgd, sterker, het beste heeft haar nooit verlaten.

Een oude bijbelse tekst zegt dat wij geen zieners zijn, niet alles kunnen voorzien.

Judith Herzberg heeft deze joodse wijsheid treffend in dichtregels  gevat, zij zegt het ongeveer als volgt:

“Alles gaat altijd anders dan je denkt,
ook als je denkt het kon wel anders gaan,
dan gaat het toch nog heel anders
dan je ooit kon denken….”

Het leven is geen maakbaar schools project. Als kwetsbare mensen kan het leven  soms hard over ons heen vallen. Dat beseffen is wijsheid. Denkend aan Nynke kan het toch niet zo zijn dat wij het beste in ons en onze kinderen verloren zouden laten gaan!

T.R.