5 februari 2017 – Sefanja

Delft, 5 februari 2017

Sefanja 2: 1-3; 9- 13

Overdenking Van de week laat in de avond sloot ik ook mijn I Phone af. Hoor ik ineens no problema. No problema, ik schrok er van. Niet verkeerd, dacht ik meteen. als je dit instelt heb je ook een leuke dagsluiting en ga je misschien wel zonder zorgen slapen. Kom je tot jezelf. Het kan en wat is er mis mee als het werkt? Je maakt zo je eigen wereld. De Iphone brengt ons wat wij zelf niet hadden bedacht, toch? Ik denk dat veel mensen dat doen, stel een goed tekst in, of een mooi muziekje. Maar dit was even over de top. No problema, hoezo? Ik met iemand in Delft die net met pensioen was. Ik voel me echt bevrijd. Zat teveel in een tunnelvisie, van wat er allemaal nog moest. Dat hoeft nu niet meer. Ik kom helemaal tot mijzelf. Had ik hier maar eerder voor gekozen. Zij had het geluk van werk waar zij in opging zo lang zij wilde.

Hoezo bevrijd want meteen komt ook de andere kant in beeld- de stilte. als de dag die voor je ligt zo zinloos lijkt en koud. Wat ga je doen? Heb je een plan? Hoe moet je in een lege dag tot jezelf komen? wanneer kom jij tot jezelf? Daar gaat het vanmorgen over. Kom tot jezelf ! Kom tot jezelf en komt samen, jij losgeslagen volk. Welke kant moeten we op en wie wijst ons de weg? De oude profeet Sefanja is dichtbij, het is net of hij begrijpt – hoe machteloos we ons voelen vaak diep intiem als we niet op orde zijn. Als we ons leven niet bij elkaar kunnen houden. maar zeker ook zichtbaar open in de wereld om ons heen. Zijn we op hol geslagen met z’n allen? Meegezogen in de waan van de dag. Kom tot jezelf en komt samen voordat je wordt weggeworpen als kaf dat op één dag verstuift. De woorden van de profeet, raken ons. in de wereld waar we deel van zijn en in ons eigen persoonlijk leven.

Beiden zijn op elkaar aangelegd, op elkaar afgestemd, buiten en binnen. Breng mij samen, maak mij weer tot één geheel. Zonder dat ik mijn hersens vermoei met de vraag : wie ben ik? Breng ons weer samen tot een geheel waar we met z’n allen zo goed mee bezig waren in die ene Global village. Wie ben ik vanmorgen? wie zijn wij hier met elkaar?

De profeet als pastor staat dichtbij jou en bij mij. Kom tot jezelf, probeer een onderscheid te maken, een scheiding te maken tussen alles wat er om je heen gebeurt en je eigen leven. Je kunt niet van alles op de hoogte zijn, over alles een mening hebben. Kan dat? Ja, dat kan en dat is zelfs de weg. We noemen het de weg naar binnen. Al heel lang is dat de weg naar huis in de grote levensverhalen in de verschillende religies. Je bent deel van je omgeving, en tegelijk een ik een jij, een iemand die alleen zijn weg door het leven moet gaan. Voor veel mensen is dat gewoon, niet teveel over nadenken. Maar voor nog meer mensen, overal vandaan is dat niet gewoon. Soms ene uitdaging, vaak een opgave. Ben jij die ene die beschutting vraagt, bescherming zoekt en onderdak. Al was het maar voor even. De pastor Sefanja, roept jou naar binnen. Nodigt je uit in je eigen huis. Hij ziet hoe nodig het is om binnen van buiten af te schermen. De weg naar binnen gaan is niet voor ieder gemakkelijk. Het vraagt ook om afstand nemen tot waar je aan was gehecht, het patroon van toen je misschien nog werkte. Het ritme van toen je partner nog leefde en zo vanzelfsprekend bij je was. Het is niet eenvoudig, misschien is het wel nieuw voor je. Kom tot jezelf en komt samen, die twee horen bij elkaar. Je gaat maar je gaat niet alleen. Die paar verzen zijn zo vol troost, en nabijheid. Kom tot jezelf. Ga maar, je gaat niet alleen. Daar wacht de Ene op jou als ruimte die je binnen mag gaan. Als een nieuwe plek van thuiskomen. Ik moet denken aan die paar woorden die een paar worden van Sjoerd Kuyper- Thuis, het is iets wat nooit went, dat je naar huis toe wilt en dat je daar al bent. Hier in het verhaal waaruit wij kracht halen- wordt er op je gewacht. Al geeft de pastor Sefanja in onze tekst geen zekerheid.

Hij zegt: misschien vindt je dan een schuilplaats. Hij laat het open want hij weet hoe bang mensen, jij en ik kunnen zijn. Bang dat je niet thuis zult komen. Bang dat je de deur niet kunt vinden. Bang om de boot te missen naar de overkant, letterlijk en figuurlijk. Sefanja- geeft ruimte en vertrouwen.

Daarom hebben we ook dat tweede deel gelezen. Dan geef ik mijn volk andere lippen. Er komt een moment dat de foute boel wordt aangeklaagd. er komt een moment waarop we tot bezinning zullen komen. Waarop we onderscheid gaan maken tussen wat wel kan en wat een dwaalweg is. Er komt een moment, dat we de ruimte van de Ene gaan herkennen. En die doorbraak is aan de gang. Gister werd ik diep geraakt door een foto in mijn krant: buurtbewoners houden toezicht bij de

2017-02-03 13:49:37 ROTTERDAM – Bij de Essalam moskee houden stadsbewoners toezicht tijdens het middaggebed. Ze doen dit uit solidariteit na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec, die aan zes mensen het leven kostte. ANP ROBIN UTRECHT

Essalam moskee in Rotterdam tijdens het middaggebed. Met hun rug naar de moskee staan de mensen staan daar hand in hand. Een beeld om niet te vergeten een gebaar hoop en van solidariteit. Wachtwoord van compassie, we gaan het zien en begrijpen. we komen tot onszelf. De nieuwe president van Amerika speelt in dit proces een cruciale rol. Hij brengt aan het licht wat wel en niet kan. De verworvenheden van een cultuur van democratie, waar bevrijding van mensen steeds voorop heeft gestaan, kun je niet zomaar aan de kant zetten. Alsof steeds meer mensen wakker worden in onze eigen Global village. In het besef dat dit niet de weg is die wij met elkaar willen, – breed gedragen door al die mensen van goede wil, zoals de ketting van mensen om die ene moskee. Door al diegenen die de woorden van de pastor Sefanja begrijpen: dan is er alleen nog maar plaats voor diegenen die mij liefhebben. Die mijn ruimte als heilige grond gaan herkennen. Ook al is het maar een kleine groep. Een rest zal de wereld redden. Kom tot jezelf, en komt samen- die twee horen bij elkaar. Het is een weg die steeds beter wordt herkend. In wat ons verbindt in angst en in de hoop dat het goed gaat komen. Kom tot jezelf- vraagt aandacht, en compassie, liefdevolle aandacht voor elkaar en voor jezelf. Kom tot jezelf, voordat we wegwaaien als kaf op de wind. kom tot jezelf, roept jou en mij naar binnen. Dat kan elk moment van je leven. Wacht niet tot je pensioen, of tot een andere breuk in je leven. Hou jezelf niet voor de gek: met no problema …voor het slapen gaan. Dan maar liever een kort gebedje voor de ander en voor jezelf. Je kunt gaan want je wordt thuis verwacht, door die Ene bron van zijn. Die jouw leven behoedt en bewaart. Wanhoop niet want het water zal stenen breken. Kom tot jezelf en komt samen. Dank je Sejanja, dat je deze oude woorden aan ons hebt doorgegeven. Je geeft ons moed om ons leven te vertragen waar wij denken dat we niets kunnen missen. Je geeft ons vertrouwen dat daar diep van binnen op ons wordt gewacht. Je gelooft in ons dat wij elkaar tot een schuilplaats zullen zijn.

Nu en in de tijd die komt. Dank je dat jij ons leert het kaf van het koren te scheiden.