Zomer 2023

Zomerontmoetingen

Dit rijke en uitdagende zomerprogramma bestaat uit aanbod van de verschillende vrijzinnige gemeenschappen uit Den Haag e.o., die samenwerken in het Vrijzinnig Beraad.

Zomercursus filosofie

Voor de tweede keer organiseert vrijzinnig Wassenaar in de zomer een filosofiecursus. Dit keer zal filosoof en auteur Jannah Loontjens met ons het begrip ‘schuld’ verkennen.  Ze schreef hierover in 2020 het boek ‘Schuldig, een verkenning van mijn geweten”. Jannah Loontjens (1974) promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam als literatuurwetenschapper. Ze schreef diverse boeken, dichtbundels en essays.

De toegangsprijs is 10 euro per keer of 35 euro voor de hele serie. Opgave vooraf is fijn (aanmelden@vrijzinniginwassenaar.nl). Dan weten we op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Klik voor meer informatie.

Tijd en plaats: woensdag 5 juli, donderdag 6 juli, woensdag 19 juli en woensdag 26 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur. Lange Kerkdam 45 te Wassenaar

De toekomstige rol van religie

We leven in een overgangstijd en de klimaatcrisis is daar de belangrijkste manifestatie van. Dit vraagt een bezinning op onze rol op deze planeet. Wat zou de rol van religie kunnen zijn die ons beter toerust op het creatief en hoopvol omgaan met alle veranderingen en een best mogelijke wereld te creëren voor alle levensvormen. Op het terrein van religie en spiritualiteit komt er een stroom van informatie op gang van onder andere schrijvers, kwantum en neurowetenschappers, psychologen, filosofen en kunstenaars die de jongere generatie inspireert. Op basis van wetenschappelijke inzichten wordt het duidelijk dat we het materialistische wereldbeeld geleidelijk achter ons laten. Er bestaat een andere werkelijkheid achter de materiele wereld die deze beïnvloedt. Een visie die de religie al eeuwen verkondigt in haar eigen poëtische, symbolische en mythische taal. In deze sessie bespreken we deze nieuwe ontwikkelingen in religie en wetenschap en ik ga specifiek in op de visie van Jean Gebser en zijn boek The ever present origin. Gebser is een Duits -Zwitserse filosoof, taalkundige en poët, tijdgenoot van Jung, Picasso en Rilke, waarmee bij was bevriend. Gebser liet zich inspireren door onder andere Teilhard de Chardin, Hegel, Eckhart en Sri Aurobindo. Hij beschrijft de ontwikkeling van het bewustzijn van de mensheid die nog steeds evolueert. De bewustzijnsvormen die worden onderscheiden zijn archaïsch, magisch, mythisch en mentaal bewustzijn. Op dit moment bevinden we ons in de overgang naar een integraal bewustzijn. We laten ons licht schijnen op deze vormen bewustzijn en onderzoeken hoe het nieuwe bewustzijn concreet wordt in onze realiteit en in ons eigen leven.

Informatie en opgave: Anja Schaafsma

Tijd en plaats: dinsdag 11 juli 2023 14.00 – 16.00 uur. Houtrustkerk ~ Beeklaan 535 te Den Haag.

Liturgisch bloemschikken

Op donderdag 13 juli 2023  kunt u kennismaken met het fenomeen liturgisch bloemschikken. Bloemen en planten genoemd in de bijbel vormen de basis om gevoelens gestalte te geven passend bij de hoogtijdagen van het kerkelijk jaar. Graag zelf meenemen een snoeischaar, mesje of schaartje. Er zullen “vaasjes “ aanwezig zijn, maar eigen inbreng zal zeker worden gewaardeerd. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Opgave deelneming graag VOOR dinsdag 11  juli via de mail of telefonisch (070 7803162)

Tijd en plaats: donderdag 13 juli 2023  10.00 – 12.00 uur. Remonstrantse Kerk, Laan van Meerdervoort 955 te Den Haag.

Buitenviering

De Haagse Dominicus organiseert om10.30 uur een buitenviering in de prachtige kloostertuin van het Stadsklooster: Westeinde 101 Den Haag.
Henk Baars en Janneke Hogendorf zijn de voorgangers. Bij minder goede weersomstandigheden is de viering binnen.

Tijd en plaats: zondag 16 juli 10.30 uur. Westeinde 101 te Den Haag.

Des Knaben Wunderhorn

In de bijdrage van de Doopsgezinde Gemeente staat centraal ‘Des Knaben Wunderhorn’, een verzameling teksten van volksliedjes, bijeengebracht in het begin van de 19 de eeuw door Achim von Arnim en Clemens Brentano. Een kleine honderd jaar later zet Gustav Mahler er vijftien op muziek. En in onze tijd vervaardigt Jan Rot, die grandioze taalvirtuoos vertalingen in het Nederlands. Bariton Paul van der Maesen en Roel van der Wal aan de piano brengen zes van deze liederen ten gehore. Nelleke Kan zal een toelichting over de culturele achtergrond ervan geven, voorzien van illustraties. Na afloop praten we na bij een glaasje.

Tijd en plaats: dinsdag 25 juli 16.00 uur. Doopsgezinde Kerk, Paleisstraat 8 te Den Haag.

‘Ontluikend bewustzijn’

Crises gaan vaker wel dan niet gepaard aan veranderingen. Dat roept de vraag op welke tot welke veranderingen de crises van onze tijd zullen leiden? Leven we in een overgangstijd? Is de klimaatcrisis is daar de belangrijkste manifestatie van?  Wat zou de rol van religie kunnen zijn die ons beter toerust op het creatief en hoopvol omgaan met alle veranderingen en een best mogelijke wereld te creëren voor alle levensvormen. Op het terrein van religie, spiritualiteit en bewustzijn komt een stroom van informatie op gang van schrijvers, kwantum en neurowetenschappers, psychologen, filosofen en kunstenaars die de jongere generatie inspireert. Op basis van wetenschappelijke inzichten wordt het duidelijk dat we het materialistische wereldbeeld geleidelijk achter ons laten. Er bestaat een andere werkelijkheid achter de materiele wereld die deze beïnvloedt. Een visie die de religie al eeuwen verkondigt in haar eigen poëtische, symbolische en mythische taal. Ook de evolutie van ons bewustzijn speelt een rol en bevinden we ons in een overgangsfase. Op de kloosterdag bespreken we deze nieuwe ontwikkelingen, laten we ons licht schijnen op vormen van bewustzijn en onderzoeken we hoe het nieuwe bewustzijn concreet wordt in de realiteit van ons eigen leven. Dit doen we via creatieve werkvormen, meditaties, het samen creëren en vormgeven van nieuwe mythen en het ervaren van een verdiepend bewustzijn.

Klik hier om een mail te te sturen, dan ontvangt u later deze zomer een concrete uitnodiging en kunt u zich definitief opgeven.

Tijd en plaats: vrijdag18 augustus 2023 10.00 tot uiterlijk 16.00. Lutherse kerk, Noordeinde 4 te Delft.

I have a dream

Op 28 augustus 2023 zal het 60 jaar geleden zijn dat ds. Martin Luther King vanaf het Lincoln memorial zijn beroemdste en meest meeslepende redevoering “I have a dream” hield. Zijn woorden hebben nog altijd dezelfde kracht en zijn ook nog steeds inspirerend als toen in 1963. In 1994 publiceerde Nelson Mandela zijn boek “de lange weg naar de Vrijheid”. Onvergetelijk is het beeld van Nelson, hand in hand met vrouw Winnie na zijn vrijlating op 11 februari 1990 vanuit Robbeneiland. Om beide gebeurtenissen te gedenken lopen wij  vanaf het Vredespaleis, langs het beeld van Mandela bij het Omniversum naar de Houtrustkerk. Onderweg zullen de gidsen Esther van Rijswijk en Robert van Venetië de vele wetenswaardigheden met u delen. In de Kerk aangekomen luisteren we naar de toespraken van King en Mandela. Daarna is er tijd voor napraten of een discussie onder het genot van koffie of thee.

Aanmelden kan hier per email of telefonisch bij Robert van Venetië 06-18339373.

Tijd en plaats: zaterdag 19 augustus om 13.00 uur. Houtrustkerk, Beeklaan 535 te Den Haag.

Openbare masterclass

De Hoeksteen organiseert in samenwerking met Julia Bronkhorst op de Cultuurdag een openbare masterclass, die gegeven wordt door de veelzijdige en boeiende Monique Krüs (zangeres en componist). In de Hoeksteen is de masterclass toegankelijk voor iedereen en dient ook als een amuse voor die komende opera in november!

Deze openbare masterclass is in het kader van de vier voorstellingen rondom het Bronovo ziekenhuis, die op 2 en 3 november  in de koepel van het Bronovo ziekenhuis zullen plaatsvinden. Aanvang van de  voorstellingen op beide dagen zijn : 16.00 en 19.00. De voorstelling duurt een uur! Leerlingen van zangeres en zangdocent Julia Bronkhorst doen hieraan mee en laten alvast stukken horen uit de opera ” Katharina de Bronovo ” en de strijd tussen geld en idealen. De muziek van de opera is gecomponeerd door Paul Prenen. Olaf Mulder schreef het libretto. Marijke Beversluis is de regisseur. Solisten zijn: Myra Kroese, Peter Schoenaker, en Julia Bronkhorst. Arjan Meijdam is de pianist, Lotte Beukman de celliste.

Tijd en plaats: zaterdag 26 augustus van 13.00 en 16.00 uur. Vrijzinnig centrum De Hoeksteen, Rozenboomlaan 119 te Voorburg.

Vredesmeditaties

Naast onze zondagse wijdingsbijeenkomsten lopen deze zomer ook de vredesmeditaties gewoon door die Marjolein Gardien organiseert. Na een korte inleiding volgt een gezamenlijke vredes- meditatie van ca.30 minuten. Na aanmelding en tegen betaling van 4,5 euro kunnen om 18.00 uur maximaal 8 mensen deelnemen aan een eenvoudige vegetarische maaltijd. Klik hier voor aanmelding en informatie.

Tijd en plaats: iedere eerste en derde woensdag van de maand 19.00 uur. Inloop vanaf 18.45 uur. Quakerhuis, Stadhouderslaan 8 te Den Haag.

Flyer Vrijzinnige Zomerontmoetingen