Collectedoel april 2022

 

In de maand april wordt gecollecteerd voor de Stichting Solar Cooking. Wereldwijd koken meer dan 2 miljard mensen nog op hout of houtskool. Gevolg: erosie van vruchtbare gronden en woestijnvorming door houtkap; longziekten en kindersterfte door rookontwikkeling; vrouwen en kinderen die vaak urenlang moeten lopen om hout te verzamelen; of vrouwen die de helft van het gezinsinkomen moeten besteden aan het kopen van hout of houtskool.

Om het gebruik van deze traditionele brandstof te verminderen heeft Stichting Solar Cooking een duurzaam alternatief ontwikkeld, n.l. koken met de zon als warmtebron. Zeker in Afrika, waar de zon meestal schijnt. Daarbij maken ze gebruik van een CooKit of een SolarBox. De Cookit is gemaakt van karton, beplakt met aluminiumfolie. Daarin wordt een matzwart geverfde pan in een hittebestendige zak geplaatst. Door de zon wordt de temperatuur in de pan ongeveer 90 graden Celsius.

De rol van Solar Cooking KoZon is vooral voorwaarde scheppend en adviserend. Productie ligt altijd bij de lokale organisaties in de projectlanden. De opbrengst van de collecte wordt besteed aan de financiering van deze lokale projecten.